Medische zorg

Hier vindt u voorbeelden van vragen en ervaringen op het gebied van medische zorg. Denk aan vragen of zorgen over: inhoud of privacy van uw medische dossier, de manier waarop uw medische behandeling verloopt, het contact met uw (huis) arts, specialist of andere zorgverlener, een opname in een ggz-instelling, mondzorg, medicijnen, revalidatie, thuiszorg, verpleeg- en verzorgingshuizen en ziekenhuiszorg, een bezwaarschrift opstellen of een klacht indienen. Staat uw vraag er niet bij? Bel het Nationale Zorgnummer of kijk bij veelgestelde vragen.

Ik ben gescheiden en heb een zoontje van 2 jaar. Ik heb ouderlijk gezag. Vanwege een beslissing over een medische behandeling wil ik graag in het medisch dossier van mijn kind kijken. De moeder geeft geen toestemming en ik krijg daarom geen inzage. Klopt het dat ik geen recht op inzage heb als de andere ouder geen toestemming geeft?’

‘Mijn man ligt in een hospice en wil graag een andere huisarts. We hebben een nieuwe huisarts gevonden. Maar de oude huisarts wil het medisch dossier niet overdragen en zegt dat mijn man niet mag overstappen naar een andere huisarts.

'De chirurg schreef na de operatie een zalf voor tegen de pijn. De apotheker had deze zalf niet en gaf mij een crème mee. Deze heb ik 2,5 dag gebruikt. Maar in plaats van minder pijn, kreeg ik steeds meer pijn. Ik ging terug naar de apotheek en kreeg toen wel de voorgeschreven zalf mee. Na 1 keer aanbrengen voelde dit al veel beter. Kan de apotheek zomaar een ander middel mee geven?'

Eén van mijn  medewerkers (ik heb een bouwbedrijf) snijdt zich tijdens het werk in zijn pols en vraagt aan de bewoner van het huis naar de dichtstbijzijnde arts. Omdat hij geen patiënt is in deze praktijk stuurt de assistente hem echter naar zijn eigen huisarts op 25 km afstand.