U kunt ons bellen op ma t/m do van 09:00 - 13:00. (€ 0,20 per gespr)

Stuur ons een email en ontvang zo snel mogelijk een antwoord.

Zoek en vind het antwoord op uw vraag in onze kennisbank.

Mensen melden bij het Nationale Zorgnummer waar ze tegenaan lopen in de zorg. Door de meldingen te bundelen pikt het Nationale Zorgnummer belangrijke signalen op. Signalen waarmee wij een punt kunnen maken in de politiek en in de media. Wij horen veel aangrijpende verhalen, zoals dit verhaal van Elselien de Zaaijer. Elselien is moeder van 3 kinderen, astmapatiënt en zij heeft de ziekte van Addison.

Ze heeft een appeltje te schillen met haar zorgverzekeraar. Lees hierna haar verhaal. Elselien deed met deze melding mee aan de actie “Appeltje te schillen met …” Heeft u ook een appeltje te schillen? Meld het bij ‘t Nationale Zorgnummer.

Elselien: Het is heel schadelijk als de zorgverzekeraar op de stoel van de arts gaat zitten.’

'Ik heb Moeilijk Behandelbaar Astma, ook wel genoemd MBA en heb een appeltje te schillen met mijn zorgverzekeraar. Omdat mijn zorgverzekeraar, tegen het advies in van de artsen, weigerde mijn behandeling in het Nederlands Astmacentrum in Davos te vergoeden heb ik de ziekte van Addison ontwikkeld. Een ziekte waar ik nooit meer van af kom.

Opname geadviseerd in Nederlands Astmacentrum in Davos

Ik heb al sinds jonge leeftijd last van een moeilijk te behandelen vorm van astma. In 2009 waren mijn klachten zo erg dat ik ben opgenomen in het Nederlands Astmacentrum in Davos voor een behandeling. Ik ben daar drie maanden geweest en knapte enorm op. Jammer genoeg was het van korte duur, want kort daarop kreeg ik een longembolie, waardoor ik in 2010 opnieuw naar Davos werd verwezen. Dit keer voor zes weken, waarna ik nog een tijd revalideerde in Nederland.  Daarna ging het een jaar heel goed tot ik opnieuw een terugval had. Dit keer door een brand. Mijn longen zijn hyperreactief. 

Verzoek afgewezen door zorgverzekeraar, zelfs na second opinion

Mijn klachten waren zo erg dat mijn longarts opnieuw een revalidatie in Davos heeft aangevraagd. Maar mijn zorgverzekeraar wees mijn verzoek af omdat ze vond dat ik te weinig rendement had van de opnames. Ze wilde een second opinion. De uitslag van de second opinion was: wij kunnen mevrouw niet helpen, dus wij adviseren opname in Davos. Ondanks dat advies wilde de zorgverzekeraar toch niet vergoeden, want ‘ze zagen de meerwaarde van een opname in Davos niet ten opzichte van een vakantie in het buitenland’. Dat slaat natuurlijk nergens op, want je neemt op vakantie niet je fysiotherapeut en je longarts mee en je gaat echt niet voor je lol drie maanden bij je gezin weg! 

Ziekte van Addison opgelopen door lange wachten

Uiteindelijk heb ik een advocaat in de arm genomen. Op de dag dat ik bericht kreeg van de rechtbank wanneer de zitting zou plaatsvinden kreeg ik van de zorgverzekeraar te horen dat ik toch naar Davos kon. Toen waren we al twee jaar verder en inmiddels had ik door het vele gebruik van Prednison, een middel om de ontstekingsreactie in mijn longen te remmen, de ziekte van Addison gekregen. Een ziekte waarbij de bijnieren zelf geen of te weinig hormonen meer aanmaken en waardoor je bij koorts of stress buiten bewustzijn raakt en je overlijdt als er niet op tijd medicatie wordt toegediend. Ik kom daar nooit meer van af en dat heeft mij uiteindelijk ook mijn baan gekost. Dat heb ik dus aan de zorgverzekeraar te danken. 

Arts moet bepalen, zorgverzekeraar betalen

Ik vind dat de zorgverzekeraar niet op de stoel moet gaan zitten van de arts. De arts moet bepalen en de verzekeraar moet betalen tenzij het niet in je verzekeringspakket zit natuurlijk. Ik meld dit niet alleen voor mijzelf. Ik kon nog een advocaat betalen, maar heel veel mensen die net als ik chronisch ziek zijn hebben weinig inkomen omdat ze niet in staat zijn om te werken. Zij worden het hardste geraakt. Ik snap dat zorgverzekeraars op de kleintjes moeten letten, maar ze mogen niet de rol van de behandelaar overnemen. Je ziet waar dat toe kan leiden.’

Het Nationale Zorgnummer is een gezamenlijk initiatief van Patiëntenfederatie Nederland en MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid.

  logo npcf2Logo wijn zijn mind