Vragen over zorg, ondersteuning en participatie?

Tel.0900 23 56 780 €0,20 p/gesprek

(Maandag t/m vrijdag van 9:00u tot 17:00u)

E-mailt u ons liever? Gebruik ons webformulier.

Heb ik als als ex-kankerpatiënt kans op een hogere premie of lagere uitkering?

‘Ik wil een hypotheek aanvragen en moet daarvoor een medische vragenlijst invullen i.v.m. de bijbehorende overlijdensrisicoverzekering. Ik ben ex-kankerpatiënt. Na een operatie en aanvullende bestraling ben ik “schoon”. Als ik niet reageer, kan de beoordeling niet worden gedaan en kan er geen verzekering worden afgesloten.  Als ik het naar waarheid invul Heb ik als als ex-kankerpatiënt dan kans op een hogere premie of lagere uitkering?'


Antwoord Nationale Zorgnummer:


Een verzekeraar mag u inderdaad weigeren als u een overlijdensrisicoverzekering wil afsluiten. Bijvoorbeeld omdat u niet (helemaal) gezond bent.  De verzekeraar kijkt bij de beoordeling naar uw gezondheid en kan ook een maximale aanvangsleeftijd hanteren. De verzekeraar kan daarom vragen om een medische keuring. 

Afhankelijk van uw gezondheidsklachten kunt u te maken krijgen met een hogere premie. Na de keuring krijgt u bericht over de acceptatie en/of een eventuele premieverhoging. De kosten van de medische keuring komen voor rekening van de verzekeraar. Bij de Consumentenbond kunnen ze u meer vertellen over de juridische aspecten m.b.t. het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering.